eet normaal. dan eet je altijd goed!

Croque Madame

Croque Madame

Print Recipe
Een soort super deluxe Franse tosti
Course Breakfast
Cuisine French
Cook Time 1 hour
Servings 2 personen

Equipment

  • Toaster
  • Bakpan
  • Rasp

Ingredients

  • 4 sneetjes brood (lekkerste is rustiek brood, in dikke plakken gesneden)
  • 100 gram roomboter (60g bechamel, 40g tosti)
  • 8 eetlepels mosterd (6 bechamel, 2 tosti)
  • 400 gram gruyere kaas (alternatief Emmentaler)
  • 4 plakken ham (alternatief Zalm of Vega ham)
  • 250 ml room
  • 450 ml melk
  • 6 teentjes knoflook
  • 6 laurierblaadjes
  • 4 rode uien
  • 60 gram bloem
  • 1 tl nootmuskaat
  • snufje zout
  • snufje peper
  • 2 eieren

Instructions

Bechamel Saus

  • Snij de rode ui grof in stukjes, dit hoeft niet netjes, want de ui wordt er straks uit gezeefd.
    4 rode uien
  • Snij ook de knoflook teentjes.
    6 teentjes knoflook
  • Gooi de ui en de knoflook in een steelpan met een flinke klont roomboter. Voeg ook de laurierblaadjes toe. Dit laat je een paar minuutjes aanfruiten.
    6 laurierblaadjes
  • Meet de melk en room af in een maatbeker. Giet deze bij de uitjes en laat het bijna koken. Zet dan het vuur uit en laat 10 minuten trekken.
    250 ml room, 450 ml melk
  • Ondertussen ga je de roux maken. Smelt de 60 gram boter in een ruime kookpan.
    100 gram roomboter
  • Voeg 60 gram bloem toe, roer direct stevig met een garde op middelmatig vuur (2 min). Het bloem moet garen, wanneer het ruikt als koekjes is het klaar.
    60 gram bloem
  • Giet je melk mengsel door een zeef bij de roux. Doe dit in delen en blijf in de roux roeren zodat er geen klonten vormen. De ui e.d. blijven achter in de zeef en kan je weg gooien.
  • Wanneer de bechamel saus is ingedikt voeg je 6 eetlepels mosterd toe, een snufje zout, peper en een theelepel nootmuskaat. De bechamel saus is klaar!
    8 eetlepels mosterd, 1 tl nootmuskaat, snufje zout, snufje peper

Le Croque Madame

  • Zet de oven aan op grill stand (boven)
  • Snij vier plakken brood af (dik)
    4 sneetjes brood
  • Rasp de kaas
    400 gram gruyere kaas
  • Smeer mosterd op één kant
    8 eetlepels mosterd
  • Daarop een dikke laag bechamel saus (hou wat over voor straks!)
  • Daarop geraspte kaas (hou wat over voor straks!)
  • Daarop 2 plakken ham/zalm/vega
    4 plakken ham
  • Daarop de 2e snee brood
  • Bak de tosti in de pan aan beide kanten krokant en bruin
    100 gram roomboter
  • Haal de tosti uit de pan en bedek de bovenkant wederom met: mosterd, bechamel, kaas.
  • Leg de tosti 1-2 minuten bovenin de oven, zodat de kaas door de grill kan smelten.
  • Bak een eitje, zorg dat de binnenkant van het eigeel lekker smeuïg blijft. Leg het eitje bovenop de tosti en…
    2 eieren
  • Le Croque Madame is klaar!

P.S.:

  • Je gaat sowieso Bechamel Saus overhouden. We hebben dit recept zo bedacht dat je de dag erna wederom een Croque Madame kan maken, en dat ga je willen, want hij is zoooo lekker! Om dat te doen heb je dus wel weer brood, kaas, mosterd, e.d. nodig.
Geschreven door: Ilithya De Bruin
Gepost in: Uncategorized
Geplaatst op: December 23, 2024
Prijs: